. Allergopedia

Aναφυλαξία-Στ΄ΜΕΡΟΣ

Τσιρόπουλος Γαβριήλ
Ωτορινολαρυγγολόγος, Θεσσαλονίκη
Τσιρέβελου Παρασκευή
Ωτορινολαρυγγολόγος, Βόλος
Τσίντζος Συμεών
Ωτορινολαρυγγολόγος, Επιμελητής Β΄Γεν. Νοσοκομείου Τριπόλεως
Τουτούνη Χαρίκλεια
Ωτορινολαρυγγολόγος, Άργος
Ταμπαθάνης Χαρίλαος
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Ελευθερίας 17 Τύρναβος, Τ.Κ. 40100 Λάρισα Τηλ.: 2492022088, Κιν.: 6972834558 .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Σφήκας Δημήτριος Sfikas Dimitrios
Ωτορινολαρυγγολόγος, Αθήνα - MD, Otorhinolaryngologist Athens, Greece,

Διασωλήνωση της τραχείας σε ασθενή με αναφυλακτικό σοκ

Η δισωλήνωση της τραχείας είναι μια επείγουσα θεραπευτική τεχνική  για την αποκατάσταση της οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας. Κάθε γιατρός οφείλει να έχει εκπαιδευτεί στη διασωλήνωση της τραχείαςΟ γιατρός που αγνοεί να κάνει διασωλήνωση της τραχείας δεν μπορεί να δικαιολογείται, λέγοντας ότι αυτη η πράξη σωτηρίας ενός ασθενούς, δεν περιλαμβάνεται στο αντικείμενο της ειδικότητάς του.

 

Η διασωλήνωση της τραχείας είναι επείγουσα ιατρική πράξη παροχής πρώτων βοηθειών. Κάθε γιατρός, ανεξάρτητα από τι ειδικότητα έχει κάνει οφείλει να γνωρίζει πως θα χορηγήσει βασικές πρώτες βοήθειες.  

 

Σε κάθε ιατρείο, αλλά και στη βαλίτσα των πρώτων βοηθειών του γιατρού πρέπει να υπάρχει λαρυγγοσόπιο με φρέσκες μπαταρίες και ενδοτραχιακοί σωλήνες διαφόρων μεγεθών.

 

Επειδή κατά την εκπαίδευση στην Ιατρική, ελάχιστοι εκπαιδευτές ενδιαφέρονται να διδάξουν τους μέλλοντες γιατρούς στη διασωλήνωση της τραχείας, οφείλει ο κάθε γιατρός να εκπαιδευτεί μόνος του με τη βοήθεια κάποιου αναισθησιολόγου, ωτορινολαρυγγολόγου ή χειρουργού στην τεχνική της διασωλήνωσης της τραχείας. 

 

Εικ. 3: Τεχνική της στο- ματοτραχειακής διασωλήνωσης. Το γλωσσοπίεστρο του λαρυγγοσκοπίου εισάγεται στη στοματική κοιλότητα από τα δεξιά και σπρώχνοντας τη γλώσσα προς τα αριστερά, καθώς προωθείται στο στοματοφάρυγγα.

(Τροποποίηση από τους Applebaum και Bruce, 1976) [18].

 

Εικ. 4: Το γλωσσοπίεστρο του λαρυγγοσκοπίου προωθείται στο οτοματοφάρυγγα. Πιέζοντας το γλωσσοπίεστρο στη ρίζα και το σώμα της γλώσσας, τούτο βοηθάει στην υπερέκταση της κεφαλής και την έκθεση της γλωττίδας.

(Τροποποίηση από τους Applebaum και Bruc e, 1976)[18].

Συνέχεια στο Ζ΄Μέρος

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αντιγραφή και χρήση του στο διαδίκτυο ή οποιοδήποτε άλλο έντυπο μέσο, εκτός και αν ζητηθεί έγγραφη άδεια από τον ιδιοκτήτη της παρούσας ιστοσελίδας.