. Allergopedia

Αν έχετε αλλεργία στη γάτα σας μη βιαστείτε να την διώξετε από το σπίτι σας©

Γκέλης Ν. Δημήτριος [Δρ]
Ιατρός, ΩΡΛ, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ΩΡΛ Αλλεργία. Φλάμπουρο Λουτρακίου Κορινθίας, 2744023768, τηλ. 6944280764, mail:pharmage@otenet.gr, http://www.gelis.gr
Γκέλη Αικατερίνη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια, Άσσος, Κόρινθος, τηλ 6944644820
Γκόλας Ευάγγελος
Ωτορινολαρυγγολόγος, Ιωάννινα, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας ΩΡΛ Αλλεργίας, Ανοσολογίας και Ρογχοπαθειών, Καλιάφα 1, Ιωάννινα 453 32, 2651 049006, .(JavaScript must be enabled to view this email address) http://www.egolas.gr
Σπαντιδεας Α. Νικολαος[Δρ]
Ιατρός, Λογοθεραπευτής, Ειδικευόμενος Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ΩΡΛ Αλλεργία,

Η αλλεργία στη γάτα συνήθως εκδηλώνεται με συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας, αλλεργικού άσθματος ή αλλεργικής ρινοεπιπεφυκίτιδας ή το συνδυασμό των παραπάνω.

Υπολογίζεται ότι ο επιπολασμός της αλλεργίας στη γάτα κυμαίνεται γύρω στο 15% του γενικού πληθυσμού[1]. Οι πάσχοντες από αλλεργία στη γάτα είναι διπλάσιοι από τους αλλεργικούς στο σκύλο.
Το σημαντικότερο αλλεργιογόνο της γάτας είναι το Fel d 1, δηλαδή οι περισσότεροι αλλεργικοί στη γάτα έχουν αναπτύξει υπερευαισθησία σ΄αυτό το αλλεργιογόνο [1].

Τα Fel d 1 είναι μια πρωτεΐνη του δέρματος της γάτας. Όμως υπάρχουν και άλλα αλλεργιογόνα στο τρίχωμα της γάτας, αλλά και στο σάλιο της.
Έχει βρεθεί ότι μια από τις κύριες πηγές του αλλεργιογόνου Fel d I , το οποίο υπάρχει στο δέρμα της γάτας εντοπίζεται στους σμηγματογόνους αδένες και ότι η παραγωγή του Fel d I βρίσκεται κάτω από ορμονικό έλεγχο, τουλάχιστον στους γάτους [2].

Η ευαισθητοποίηση προς το μείζον αλλεργιογόνο της γάτας  Fel d 1 είναι η συχνότερη αιτία πρόκλησης αλλεργικών συμπτωμάτων από το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και τους οφθαλμούς κατά τη διάρκεια όλου του έτους.
Γιαυτό το λόγο οι αλλεργικοί ασθενείς προς τη γάτα αντιμετωπίζονται , τόσο με τα κλασσικά αντιαλλεργικά φάρμακα, που μπορεί να ανακουφίσουν προσωρινά τα συμπτώματα και με υπογλώσσια ανοσοθεραπεία [ALLERGOVAC SUBLINGUALE], που μέσα σε διάστημα συνεχούς θεραπείας τριών, συνήθως, ετών προκαλείται ριζική θεραπεία των αλλεργικών συμπτωμάτων. Μέχρις ότου ολοκληρωθεί η θεραπεία είναι λογικό το να αποφεύγει κανείς την άμεση επαφή με τη γάτα. Αυτό σημαίνει ότι η γάτα δεν πρέπει να εισέρχεται και να παραμένει στο υπνοδωμάτιο και τους χώρους καθημερινής διαβίωσης στην κατοικία.

Όμως δεν είναι πάντοτε εφικτό να περιοριστούν τα συμπτώματα απομακρύνοντας τη γάτα από την κατοικία του πάσχοντος και με τη χορήγηση συμβατικών αντιαλλεργικών φαρμάκων (αντιισταμινικά, εισπνεόμενα κορτικοειδή, κλπ). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μόρια του αλλεργιογόνου  Fel d 1 υπάρχουν σε επίπεδα πάνω από αυτά που πυροδοτούν την προς αυτά ευαισθητοποίηση ή προκαλούν συμπτώματα ρινοεπιπεφυκίτιδας και άσθματος (>1 και  >8 μg/g) , ακόμη και σε κατοικίες που δεν φιλοξενούν γάτα [3].

Έχει αποδειχτεί ότι η απομάκρυνση της γάτας από την κατοικία του αλλεργικού προς την γάτα ασθενούς, δεν σημαίνει απαραίτητα περιορίζονται ή εξαφανίζονται  τα αλλεργιογόνα από το εσωτερικό περιβάλλον της κατοικίας. Απεναντίας, έχει βρεθεί ότι υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις αλλεργιογόνων της γάτας μέσα σε μια κατοικία που φιλοξενούσε γάτες, για άλλους  6 μήνες [4]. 

Άλλη έρευνα έδειξε ότι και αν ακόμη έχουν περιοριστεί τα μεγαλύτερα μόρια του  Fel d 1 μετά από δύο μέρες, από την απομάκρυνση της γάτας, εν τούτοις τις επόμενες 14 ήμέρες κυριαρχούν τα μικρότερα αλλεργιογόνα της γάτας σε ποσοστό 33% [5].

Έχει  δημοσιευτεί ότι, το 34% των αλλεργικών ασθενών έχει αλλεργία στη γάτα, ενώ ουδέποτε είχε φιλοξενήσει γάτα στην κατοικία του [6].

Γιατί είναι διαδεδομένη η αλλεργία στη γάτα;

Το αλλεργιογόνο  Fel d 1 είναι μια πρωτεΐνη που έχει την ιδιότητα να κολλάει, όπου πέφτει (κλινοσκεπάσματα, υφασμάτινα έπιπλα, χαλιά, τοίχοι και οροφές δωματίων, ενδύματα, ανθρώπινο δέρμα ).  Το μόριο του Fel d 1 μικρό και ελαφρύ, πράγμα που του δίδει τη δυνατότητα να κολλάει σε μεγαλύτερα μόρια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα (π.χ. σκόνη) επί ώρες και να μεταφέρεται σε όλους τους χώρους που ζουν οι άνθρωποι.
Aυτή η ιδιότητα του αλλεργιογόνου Fel d 1, του δίδει τη δυνατότητα να μεταφέρεται πολύ εύκολα και γρήγορα σε δημόσιους χώρους συγκοινωνιακά μέσα, σχολικές αίθουσες, κινηματογράφους, θέατρα, κλπ, τα οποία δεν φιλοξενούν ή δεν φιλοξένησαν ποτέ γάτες.

Οι γάτοι παράγουν περισσότερα αλλεργιογόνα Fel d 1, ιδιαίτερα όταν δεν τους έχουν ευνουχίσει. Γενικότερα όμως όλες οι γάτες και οι γάτοι παράγουν την πρωτεΐνη Fel d 1 και τούτο είναι ανεξάρτητο από την πυκνότητα της γούνας ή την τριχόπτωση της γούνας τους.

Αυτή η γνώση αποκλείει την ύπαρξη υποαλλεργικών ειδών γατών. Παρά τούτο έχουν εντοπιστεί ράτσες γατών που είναι σχετικά υποαλλεργιογονικές σε σύγκριση με άλλες ράτσες γατών [7].

Σχετικά υποαλλεργιογονικές ράτσες γατών

Γάτα από το Μπαλί
Το Μπαλί είναι ένα νησί της Ινδονησίας. Οι Μπαλινέζες γάτες διαθέτουν πολυτελή γούνα και γι’ αυτό καμιά φορά ονομάζονται μακρότριχες Σιαμέζες. Μπορεί να φανεί παράξενο ότι μια γάτα με πλούσιο τρίχωμα θα μπορούσε να είναι αβλαβής για κάποιον με αλλεργία στη γάτα.

Παρά τούτο οι Μπαλινέζες γάτες παράγουν λιγότερες ποσότητες του αλλεργιογόνου Fel d 1, συγκριτικά με τις λοιπές ράτσες γατών, που τις καθιστά λιγότερο αλλεργιογόνες.


.   http://www.petmd.com/cat/breeds/c_ct_balinese#

Γαλάζια Ρώσικη γάτα
Η Γαλάζια Ρώσικη διαθέτει διπλή γούνα ασημί χρώματος και βελούδινης σύστασης και παράγει μικρότερες ποσότητες της πρωτεΐνης Fel d 1 . Η τελευταία ιδιότητα την καθιστά καλύτερη επιλογή για τους αλλεργικούς προς τη γάτα ασθενείς. Οι γαλάζιες Ρώσικες γάτες είναι γνωστές για την εντυπωσιακή τους εμφάνιση, είναι πιστές και παιχνιδιάρες.  

http://www.petmd.com/cat/breeds/c_ct_russian_blue

Γάτα της Βεγγάλης
Η γάτες της Βεγγάλης διαθέτουν γούνα μοναδικής λεπτότητας, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερη περιποίηση η το τρίχωμά τους, σε σύγκριση με γάτες άλλων ρατσών, που μπορεί να την χρειάζονται. Επειδή αυτή η ράτσα γάτας αφιερώνει λιγότερο χρόνο στο να γλύφει τη γούνα της, οι τρίχες της περιέχουν μικρότερες ποσότητες σάλιου, που περιέχει και αυτό αλλεργιογόνα της γάτας. Επίσης η πιτυρίδα της γούνας τους είναι λιγότερο πιθανό να εξαπλωθεί στο περιβάλλον του ζώου.  

http://www.petmd.com/cat/breeds/c_ct_bengal

Γάτα  Ντέβον  [Devon Rex]
Η γάτα του Ντέβον  [Devon Rex] είναι παιχνιδιάρα και γνωστή ότι πάντα μένει στην καρδιά μας. Το τρίχωμά της είναι μαλακό, κατσαρό και  κοντό. Στη γούνα της υπάρχουν γυροειδείς περιοχές (στρογγυλές πλάκες δέρματος) απογυμνωμένες από τρίχες, πράγμα που είναι φυσιολογικό γιαυτή τη ράτσα
Συχνά τις περιγράφουν ως υποαλλεργιογονικές (όσο θα μπορούσε ποτέ να περιγραφεί μια γάτα, ως υποαλλεργιογονική), εξαιτίας του κοντού τριχώματος της γούνας της. Η γάτα του Ντέβον  δεν αποβάλλει τόσες πολλές τρίχες, όσο άλλες ράτσες και αυτό σημαίνει ότι εξαπλώνονται λιγότερα αλλεργιογόνα στην κατοικία που φιλοξενεί το ζώο.


  http://www.petmd.com/cat/breeds/c_ct_devon_rex

Γάτα Ανατολίτικη Κοντότριχη [Oriental Shorthair]
Η ανατολίτικη κοντότριχη γάτα υπάρχει σε περισσότερους από 300 χρωματισμούς της γούνας της, η οποία έχει κοντή τρίχα και ελάχιστη τριχόπτωση. Πολλά άτομα με αλλεργία στη γάτα  τις επιλέγουν, διότι, όπως αναφέρουν έχουν καλά αποτελέσματα με τις αλλεργίες τους, ιδίως όταν βουρτσίζεται συχνά η γούνα τους και τίθεται υπό έλεγχο η πιτυρίδα τους.  

https://www.petplan.co.uk/my-petplan/oriental-shorthair.asp

Γάτα της Κορνουάλης [Cornish Rex]
Η γάτα της Κορνουάλης διαθέτει κυματοειδή γούνα, που μοιάζει με τη γάτα του Ντέβον [Devon Rex] στο κατσάρωμα των τριχών Οι τρίχες της εκφύονται σε μία στιβάδα μαλακής γούνας [μαλακό   ‘‘υποκάμισο’’ γούνας]. Οι περισσότερες γάτες διαθέτουν δύο επιπλέον στιβάδες γούνας, πάνω από αυτή τη στιβάδα.  Οι γάτες αυτές  έχουν μικρή τριχόπτωση, σε σύγκριση με γάτες άλλων ρατσών, πράγμα που ίσως τις κάνει λιγότερο επικίνδυνες αλλεργιογονικά για τους αλλεργικούς στη γάτα.

  http://www.catbreedsjunction.com/pictures-of-cornish-rex.html


Γάτα της Σιβηρίας [Siberian cat]
H γάτα της Σιβηρίας είναι η εθνική γάτα της Ρωσίας. Έχει γούνα με μακριές τριχες. Οι περισσότερες γάτες παράγουν περί τα  63,000 mcg της πρωτεΐνης  Fel D1ανά γραμμάριο, ενώ η γάτα της Σιβηρίας παράγει περί τα  200 micrograms (mcg)/ gram.
Η γούνα της γάτας της Σιβηρίας είναι παχιά, ελαιώδης και υδατοστεγής. Αυτό έχει ως επακόλουθο να παράγει μικρότερη ποσότητα δερματικής πιτυρίδας, που σκορπάει σε μικρές ποσότητες στο περιβάλλον της κατοικίας.
Όταν οι γάτες αυτές γλείφονται το σάλιο αναμειγνύεται με την πιτυρίδα και όταν αυτό το μείγμα ξεραθεί σκορπίζεται σε κάθε επιφάνεια της κατοικίας.
Οι εκτροφείς και οι ιδιοκτήτες Γάτας της Σιβηρίας με αλλεργία στη γάτα αναφέρουν μικρής έκτασης αλλεργικές αντιδράσεις, όταν φιλξενούν αυτή τη γάτα στην κατοικία τους.

http://purrfectcatbreeds.com/cat-breeds-list/siberian-cat/

Γάτα ΛαΠέρμ [LaPerm]
Η γάτα ΛαΠέρμ  έχει ένα μοναδικό κατσαρό τρίχωμα που βοηθάει στον περιορισμό του διασκορπισμού της πιτυρίδας στο περιβάλλον της κατοικίας. Πολλοί άνθρωποι με αλλεργία στη γάτα αναφέρουν ότι συμβιούν με τη γάτα ΛαΠέρμ στην κατοικία τους.   

http://www.catbreedsjunction.com/la-perm-cats.html

Γάτα Σφύγξ ή σφίγγα [Sphynx]
Η γάτα σφίγγα δεν έχει γούνα. Έτσι, χωρίς γούνα  δεν μπορούν να παγιδευτούν τα αλλεργιογόνα του σάλιου της  και να διασκοπρπιστούν στο περιβάλλον της κατοικίας της. Αυτό δεν σημαίνει ότι η έλλειψη γούνας της αφαιρεί τη δυνατότητα παραγωγής αλλεργιογόνων Fel d 1.


   http://www.catbreedsjunction.com/hypoallergenic-cats.html

Γάτα Ιάβας
Οι γάτες της Ιάβας έχουν μόνον ένα στρώμα γούνας αντί για τρία. Αυτό δεν απελευθερώνει πολλές τρίχες και πιτυρίδα της γάτας, με δυνατότητα να διαμορφώνεται ένα όχι τόσο βαρύ αλλεργιογονικό περιβάλλον.


  http://cattime.com/cat-breeds/javanese-cats#/slide/1

Μπορεί να ζει κανείς με μια γάτα, ενώ είναι αλλεργικός σ’ αυτήν;

Οι άνθρωποι που αποφασίζουν να έχουν στην κατοικία τους μια γάτα, οφείλουν εξ αρχής να γνωρίζουν ότι με την πάροδο του χρόνου αναπτύσσεται ένα είδος συναισθηματικής εξάρτησης  από το ζώο. Γιαυτό το λόγο υποφέρουν, όταν τους φύγει η γάτα ή πεθάνει. Το ίδιο υποφέρουν όταν τους πληροφορήσει ο γιατρός τους ότι πάσχουν από αλλεργία, προς τα αλλεργιογόνα της γάτας και πρέπει να διώξουν τη γάτα από την κατοικία τους, διότι μπορεί να μπεί ακόμη και η ζωή τους σε κίνδυνο, αν π.χ. αναπτύξουν άσθμα.
Όπως προαναφέρθηκε δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα απόλυτα υποαλλεργιογονικές γάτες. Πολλά άτομα μπορεί να αναπτύξουν μια σχετική ανοχή στα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα της γάτας τους  και να συμβιούν μαζί της χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αν όμως αποδειχτεί ότι μια ρινίτιδα ή ένα επίμονα υποτροπιάζον άσθμα ή μια χρόνια επιπεφυκίτιδα οφείλονται σε αλλεργία προς τα αλλεργιογόνα της γάτας, θα πρέπει κανείς να πάρει σοβαρές αποφάσεις προστασίας της υγείας του.
Αν κάποιο άτομο πάσχει από συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας ή άσθματος ή επιπεφυκίτιδας ή ακόμη και καθ’ υποτροπήν λαρυγγίτιδας πρέπει να ερευνήσει και να ανακαλύψει τα αίτια των συμπτωμάτων του.
Η συχνότερη αλλεργία στη γάτα είναι η ολοετήσια αλλεργική ρινίτιδα.

Ο ωτορινολαρυγγολόγος  μπορεί να αποδείξει με ενδοεπιδερμικές δοκιμασίες νυγμού (δερματικά τεστς) τα αλλεργιογόνα που προκαλούν τα αλλεργικά συμπτώματα.
Αν τα συμπτώματα είναι ήπια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου. Γιαυτό η ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη λύση είναι η έγκαιρη απευαισθητοποίηση με ανοσοθεραπεία. Αυτή γίνεται με υπογλώσσιες σταγόνες εαλλεργιογόνου εκχυλίσματος από αλλεργιογόνα γάτας.

Η ανοσοθεραπεία μέσα σε έξι μήνες αρχίζει να προκαλεί θεραπευτικά αποτελέσματα. Συνήθως,  μέσα σε τρία  χρόνια θεραπείας τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, του άσθματος και της επιπεφυκίτιδας εξαφανίζονται  τελείως ή ελαχιστοποιούνται. Αν οι ασθενείς πάσχουν μόνον από αλλεργική ρινίτιδα, με την απευαισθητοποίηση, η αλλεργική ρινίτιδα   δεν εξελίσσεται σε άσθμα.

Μέχρις ότου αρχίσουν να γίνονται εμφανή τα αποτελέσματα της απευαισθητοποίησης λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

• Το υπνοδωμάτιο του πάσχοντος πρέπει να απομονωθεί από τη γάτα. Έτσι το υπνοδωμάτιο δεν φορτίζεται με αλλεργιογόνα της γάτας..
• Στην κατοικία τοποθετείται καθαριστής του ατμοσφαιρικού αέρα με φίλτρο που καθαρίζει τα αλλεργιογόνα της γάτας, σκόνη και λοιπούς ατμοσφαιρικούς ρύπους.
• Απομακρύνονται τα χαλιά, μοκέτες, φλοκάτες από τα πατώματα του σπιτιού και αν είναι δυνατόν να αντικατασταθούν τα έπιπλα που φέρουν υφασμάτινες  ταπετσαρίες και οι υφασμάτινες κουρτίνες.
•  Να καθαρίζεται συχνά η κατοικία και ιδιαίτερα εκείνα τα σημεία στα οποία παγιδεύεται η σκόνη, που είναι γεμάτη από αλλεργιογόνα της γάτας (κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, , κλπ).
• Τα κλινοσκεπάσματα πρέπει να πλένονται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
• Τα χέρια πρέπει να πλένονται αμέσως μετά την περιποίηση ή το χάϊδεμα της γάτας. Αν τα ενδύματα του πάσχοντος έχουν έλθει σε επαφή με τη γάτα θα πρέπει να εγκαταλείπονται έξω από το υπνοδωμάτιο και να δίδονται για καθαρισμό. Τα μαλλιά της κεφαλής βρίθουν αλλεργιογόνων, που δεν πρέπει κανείς να τα μεταφέρει στο μαξιλάρι του. Γιαυτό προ του ύπνου πρέπει να γίνεται ντους και λούσιμο του τριχωτού της κεφαλής.
• Η γάτα πρέπει να ταΐζεται με καθαρές και όχι με τροφές που περιέχουν μεταλλαγμένες συστατικα  ή με τροφές που δεν είναι κατάλληλες για γάτες, διότι έτσι περιορίζεται το αλλεργιογόνο φορτίο του σάλιου της γάτας.
• Βεβαιωθείτε ότι η γάτα παίρνει επαρκείς ποσότητες λιπαρών οξέων με τη διατροφή της, διότι έτσι ελαττώνεται η τριχόπτωση και η πιτυρίδα.

• Πλένετε συχνά τη γάτα με κατάλληλο σαμπουάν για γάτες που δεν προκαλεί ξηρότητα στο δέρμα της.

Η θεραπεία της αλλεργίας στη γάτα
Μέχρις ότου οργανωθεί η απευαισθητοποίηση του πάσχοντος με υπογλώσσια ανοσοθεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσει τα αλλεργικά συμπτώματα, λαμβάνοντας μέτρα αποφυγής των αλλεργιογόνων και παίρνοντας αντιαλλεργικά φάρμακα.

Είναι αναγκαίος ο συχνός καθαρισμός του βλεννογόνου των ρινικών κοιλοτήτων με  το υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού [Osmoclean hypertonic nasal spray], για να απομακρυνθούν τα αλλεργιογόνα τις γάτας μαζί με τις εκκρίσεις. Έτσι γίνεται αποτελεσματικότερη η εφαρμογή ρινικων ψεκασμών κορτικοειδούς. Επίσης μπορεί να χορηγηθεί κάποιο αντιισταμινικό, είτε υπό μορφή ρινικών ψεκασμών,   είτε υπό μορφή δισκίων κάποιου αντιισταμινικού βραδείας αποδέσμευσης.

Τα συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος μπορεί να αντιμετωπιστούν με τη χορήγηση κάποιου εισπνεόμενου από το στόμα βρογχοδιασταλτικού και κορτικοστεροειδούς. Στην αλλεργική επιπεφυκίτιδα μπορεί να χορηγηθεί κολλύριο οφθαλμικού αντιισταμινικού ή κάποιου αντιισταμινικό από το στόμα.

Εναλλακτική θεραπεία: Εκτός από τα συμβατικά αντιαλλεργικά φάρμακα έχει βρεθεί ότι τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, του αλλεργικού άσθματος και των λοιπών  αλλεργοπαθειών  μπορεί να αναχαιτιστούν με τη λήψη κουρκουμίνης. Έχει επιδειχτεί ότι η κουρκουμίνη διαθέτει και αντιαλλεργικές ιδιότητες, διότι ανακόπτει την απελευθέρωση ισταμίνης και άλλων χημικών μεσολαβητών της αλλεργικής φλεγμονής από τα μαστοκύτταρα του αναπνευστικού βλεννογόνου [8, 9].

Επιλέγεται η χορήγηση καψουλών μικκυλιακής κουρκουμίνης Curcugkel, η οποία έχει  μεγαλύτερη απορροφητικότητα και βιοδιαθεσιμότητα από την απλή σκόνη κουρκουμίνης κατα 18.500%.  Συνήθως η λήψη μιας κάψουλας Curcugkel  ημερησίως επί τρεις μήνες μπορεί να αναχαιτίσει την αλλεργική φλεγμονή του ανώτερου και του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, χωρίς παρενέργειες.

Περισσότερα βλεπε: Κουρκουμίνη και αλλεργικές παθήσεις (αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργικό άσθμα, ατοπική δερματίτιδα)©

Συμπληρωματική θεραπεία του βρογχικού άσθματος με κουρκουμίνη©

Έχει βρεθεί ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D3 στον ορό του αίματος είναι  χαμηλότερα σε ασθματικούς ασθενείς σε σύγκριση με μάρτυρες. Η έλλειψη της βιταμίνης D3 είναι υψηλότερη σε παιδιά με άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, ατοπική δερματίτιδα, οξεία κνίδωση, και τροφική αλλεργία. Επιπρόσθετα, η έλλειψη βιταμίνης D3 σχετίζεται και με αύξηση των σηματοδοτών της ΙgΕ ατοπίας σε παιδιά με άσθμα, σε σύγκριση με παιδιά που χρησιμοποιήθηκαν, ως μάρτυρες [10].

Στους αλλεργικούς στη γάτα ασθενείς πρέπει να μετρώνται με εξέταση αίματος τα επίπεδα των συγκεντρώσεων της 25 υδροξυβιταμίνης D3, τα οποία πρέπει να είναι γύρω στα 50-70ng/ml, διότι σε τόσο υψηλά επίπεδα εξασφαλίζεται η ανοσοπροστασία του ασθενούς. Χορηγείται η φυσική και όχι η συνθετική βιταμίνη D3. Φυσική βιταμίνη D3 περιέχει το συμπλήρωμα διατροφής D3 Gkelin drops μέσα σε ελαιόλαδο.  Αυτός ο συνδυασμός αποδείχτηκε κλινικά ότι εξασφαλίζει την απορροφητικότητα της βιταμίνης D3. Η δοσολογία του D3 Gkelin καθορίζεται ανάλογα με το αν τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στο αίμα είναι ελλειπή ή ανεπαρκή.

Έτσι μπαίνουν συνήθως υπό έλεγχο τα συμπτώματα, όσο χρονικό διάστημα παίρνει ο ασθενής τα φάρμακα. Η απευαισθητοποίηση με υπογλώσσιες σταγόνες Αllergovac Sublinguale, που περιέχουν αλλεργιογόνα γάτας έχει αποδειχτεί εξαιρετικά αποτελεσματική, χωρίς παρενέργειες.

Ακολουθώντας αυτή την τακτική μπορεί να συνεχίσει κάποιος ή κάποια την συνύπαρξή του/της με μια γάτα, χωρίς να υποχρεωθεί για λόγους υγείας να διώξει από την κατοικία του τη γάτα [11].

Το Osmoclean Hypertonic nasal spray σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, τηλεφωνώντας στο 6944280764,  στην τιμή των 9.68 Eυρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+ 3.72 Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε επίσης να το παραγείλετε στέλνοντας  mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr

Το D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, τηλεφωνώντας στο 6944280764,  στην τιμή των 11.45 Ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+ 3.72 Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε επίσης να το παραγείλετε, στέλνοντας  mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr

Το Curcugkel σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, τηλεφωνώντας στο 6944280764, στην τιμή των 24.27 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+ 3.72 Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε επίσης να το παραγείλετe στέλνοντας  mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Dabrowski AJ, Van der Brempt X, Soler M, Seguret N, Lucciani P, Charpin D, Vervloet D. Cat skin as an important source of Fel d I allergen. J Allergy Clin Immunol. 1990 Oct;86(4 Pt 1):462-5.
2. Vervloet D. [Origin of allergens in the cat]. Bull Acad Natl Med. 1994 Dec;178(9):1667-75; discussion 1675-6.
3. Arbes SJ Jr, Cohn RD, Yin M, Muilenberg ML, Friedmann W, Zeldin DC. Dog allergen (Can f 1) and cat allergen (Fel d 1) in US homes: results from the National Survey of Lead and Allergens in Housing. J. Allergy Clin. Immunol. 114(1), 111–117 (2004). [CrossRef] [Medline]
4. Wood RA, Chapman MD, Adkinson NF Jr, Eggleston PA. The effect of cat removal on allergen content in household-dust samples. J. Allergy Clin. Immunol. 83(4), 730–734 (1989). [CrossRef] [Medline] [CAS]
5. Custovic A, Simpson A, Pahdi H, Green RM, Chapman MD, Woodcock A. Distribution, aerodynamic characteristics, and removal of the major cat allergen Fel d 1 in British homes. Thorax 53(1), 33–38 (1998).[CrossRef] [Medline] [CAS]
6. Ichikawa K, Iwasaki E, Baba M, Chapman MD. High prevalence of sensitization to cat allergen among Japanese children with asthma, living without cats. Clin. Exp. Allergy 29(6), 754–761 (1999). [CrossRef][Medline] [CAS]
7. Butt A1, Rashid D, Lockey RF. Do hypoallergenic cats and dogs exist? Ann Allergy Asthma Immunol. 2012 Feb;108(2):74-6. doi: 10.1016/j.anai.2011.12.005.                   8. Kurup VP1, Barrios CS. Immunomodulatory effects of curcumin in allergy. Mol Nutr Food Res. 2008 Sep;52(9):1031-9. doi: 10.1002/mnfr.                                                     9, Liu L1, Shang Y, Li M, Han X, Wang J, Wang J. Curcumin ameliorates asthmatic airway inflammation by activating nuclear factor-E2-related factor 2/haem oxygenase (HO)-1 signalling pathway. Clin Exp Pharmacol Physiol. 2015 May;42(5):520-9. doi: 10.1111/1440-1681.12384.                                                                                                         10. Ehlayel MS, Bener A, Sabbah A. Is high prevalence of vitamin D deficiency evidence for asthma and allergy risks? Eur Ann Allergy Clin Immunol. 2011 Jun;43(3):81-8   11. Jutel M, Bartkowiak-Emeryk M, Bręborowicz A, Cichocka-Jarosz E, Emeryk A, Gawlik R, Gonerko P, Rogala B, Nowak-Węgrzyn A, Samoliński B; IT Section, PTA. Sublingual immunotherapy (SLIT)--indications, mechanism, and efficacy: Position paper prepared by the Section of Immunotherapy, Polish Society of Allergy. Ann Agric Environ Med. 2016;23(1):44-53. doi: 10.5604/12321966.1196851.

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αντιγραφή και χρήση του στο διαδίκτυο ή οποιοδήποτε άλλο έντυπο μέσο, εκτός και αν ζητηθεί έγγραφη άδεια από τον ιδιοκτήτη της παρούσας ιστοσελίδας.