. Allergopedia

Στρατηγικές πρόληψης του αλλεργικού άσθματος σε ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα©

Βαρσαμακίδου Αντωνία
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Αναγεννήσεως 147 Ορεστιάδα, T.K. 682 00 (Δ. Ορεστιάδας, Ν. Έβρου) Τηλ. : 2552023913 - Κιν. : 6942982092
Βασιλακόπουλος Παναγιώτης
Ιατρός , Ωτορινολαρυγγολόγος, Ευριπίδου 14-16, Περιστέρι, 12133, ΑΤΤΙΚΗΣ, 2105753145
Ταμπαθάνης Χαρίλαος
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Ελευθερίας 17 Τύρναβος, Τ.Κ. 40100 Λάρισα Τηλ.: 2492022088, Κιν.: 6972834558 .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Μπακνί Σάββας
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Μ. Γερουλάνου 100, Αργυρούπολη, T.K. 164 52 (Δ. Ελληνικού - Αργυρούπολης, Ν. Αττικής), ηλ. : 2109649303 - Φαξ : 2109649303 - Κιν. : 6945333923

Η αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα συχνά συνυπάρχουν, ενώ σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% οι πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα πάσχουν από βρογχική υπεραντιδραστικότητα.


Επί πλέον, τα παιδιά με αλλεργική ρινίτιδα  βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα, ίδίως όσα πάσχουν από βρογχική υπεραντιδραστικότητα.  Οι σύγχρονες μελέτες έχουν επιδείξει ότι  τα παιδιά με αλλεργική ρινίτιδα  βρίσκονται κατά τρεις φορές σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα, αργότερα, στη ζωή τους. 

Η θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας στα παιδιά περιλαμβάνει την αποφυγή των αλλεργιογόνων, αν τούτο είναι δυνατόν, την φαρμακοθεραπεία με τα συμβατικά αντιαλλεργικά φάρμακα και την ειδική ανοσοθεραπεία
Είναι επίσης πολύ γνωστό ότι η αποτελεσματική θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας με ρινικά κορτικοστεροειδή μπορεί επίσης να βελτιώσει ένα συνυπάρχον άσθμα.


Παρά τούτο, ούτε η αποφυγή των αλλεργιογόνων, ούτε η φαρμακευτική θεραπεία με αντιισταμινικά, ρινικά κορτικοστεροειδή ή ανταγωνιστές των υποδοχέων των λευκοτριενίων  έχουν αποδειχτεί  ότι περιορίζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης νέου άσθματος σε παιδιά με αλλεργική ρινίτιδα [1]. 


Προς το παρόν δεν υπάρχει συμβουλή πρόληψης της αλλεργικής νόσου που να στηρίζεται σε μέθοδο που είναι αποδεδειγμένη  τεκμηριωμένα. Παρά τούτο, είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει μια μόνον στρατηγική  πρόληψης της αλλεργικής νόσου, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλα τα παιδιά, εκτός από αυτά που είναι γνωστό ότι είναι γενετικώς προδιατεθειμένα [2].

 

Η μόνη θεραπεία που έχει αποδειχτεί ότι έχει την ικανότητα να τροποποιήσει τη φυσική πορεία της αλλεργικής ρινίτιδας είναι η ειδική ανοσοθεραπεία. Η αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας έχει επίσης αποδειχτεί  από το μικρότερο κίνδυνο που εμφανίζουν οι ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα να αναπτύξουν άσθμα καθώς και από την πρόληψη εκδήλωσης νέων ευαισθητοποιήσεων [3].

 

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η υποδόρια ανοσοθεραπεία  οδήγησε στον περιορισμό της ανάπτυξης της βρογχικής υπεραντιδραστικότητας στα παιδιά με αλλεργική ρινίτιδα και αλλεργία σε γύρεις. Σε μια μελέτη απ’αυτές παρατηρήθηκε αυτή η δυνατότητα μέχρι και 7 έτη από το τέλος της θεραπείας.

Επιπρόσθετα, μερικές μελέτες  επιδεικνύουν ότι η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία προλαβαίνει την εκδήλωση άσθματος, αν και οι αποδείξεις είναι ασθενέστερες για την υποδόρια ανοσοθεραπεία καθώς δεν υπάρχουν ακόμη μακροχόνια δεδομένα γιαυτήν. 

Η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία αυξάνει την πιθανότητα  εκτέλεσης υψηλής ποιότητας διπλών τυφλών κλινικών μελετών ελεγχομένων με εικονικά φάρμακα [4].


Προς το παρόν βρίσκεται σε εξέλιξη μια διπλή τυφλή μελέτη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο σε παιδιά με αλλεργική ρινίτιδα, στην οποία παρακολουθείται τα πιθανά προληπτικά αποτελέσματα ανάπτυξης άσθματος. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μπορεί να επηρεάσουν τις μελλοντικές ενδείξεις της υπογλώσιας ανοσοθεραπείας. 


Οι πλείστες από τις μελέτες, που αφορούν την προληπτική δυνατότητα της ειδικής ανοσοθεραπείας για το άσθμα  δεν αναφέρουν  αν τοπρόκειται για αλλεργικό άσθμα, αλλά μερικές μελέτες δείχνουν ότι η ειδική ανοσοθεραπεία  μπορεί να προλάβει την εκδήλωση νέων ευαισθησιών προς αλλεργιογόνα  σε μονοευαίσθητους ασθενείς, δηλαδή ασθενείς που είναι ευαισθητοποιημένοι μόνο σε ένα αλλεργιογόνο.

Παρά τούτο οι αποδείξεις δεν είναι ακόμη ισχυρές και δεν επιτρέπεται η λήψη μόνιμων συμπερασμάτων. 


Έτσι προς το παρόν υπάρχουν μερικές αποδείξεις  για το προληπτικό αποτέλεσμα της ειδικής ανοσοθεραπείας, όσον αφορά την ανάπτυξη του άσθματος  στους ασθενείς  με αλλεργική ρινίτιδα σε αντίθεση με τις συμβατικές αντιαλλεργικές θεραπείες, π.χ. τα τοπικά κορτικοστεροειδή [5].

References
1. Richter D. Allergic rhinitis in children. Acta Med Croatica. 2011;65(2):163-8.


2. Custovic A, Simpson A. The role of inhalant allergens in allergic airways disease. Investig Allergol Clin Immunol. 2012;22(6):393-401; qiuz follow 401.


3. Lugović-Mihić L, Duvancić T. The role of immunotherapy in the prevention of allergic diseases. Acta Med Croatica. 2011;65(2):195-201.


4. Custovic A, Simpson A. The role of Inhalant Allergens in Allergic Airways disease. J Investig Allergol Clin Immunol 2012;22(6):393-401


5. Jacobsen L, Wahn U, Bilo B. Allergen-specific immunotherapy provides immediate, long-term and preventive clinical effects in children and adults: the effects of immunotherapy can be categorised by level of benefit – the centenary of allergen specific subcutaneous immunotherapy. Clinical and Translationl Allergy 2012, 2:8

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αντιγραφή και χρήση του στο διαδίκτυο ή οποιοδήποτε άλλο έντυπο μέσο, εκτός και αν ζητηθεί έγγραφη άδεια από τον ιδιοκτήτη της παρούσας ιστοσελίδας.