. Allergopedia

Αλλεργική ρινίτιδα, υπογλώσσια ανοσοθεραπεία και βιταμίνη D3 σε παιδιά©

Γκέλης Ν. Δημήτριος [Δρ]
Ιατρός, ΩΡΛ, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ΩΡΛ Αλλεργία. Φλάμπουρο Λουτρακίου Κορινθίας, 2744023768, τηλ. 6944280764, mail:pharmage@otenet.gr, http://www.gelis.gr

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες υπάρχει σχέση μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D3  και της ανάπτυξης αλλεργικής ρινίτιδας, αλλεργικού άσθματος και λοιπών αλλεργοπαθειών.

Όταν λέμε έλλειψη βιταμίνης D3 εννοείται ότι κατά τη μέτρηση των επιπέδων του κύριου μεταβολίτη της βιταμίνης D3, της 25 υδροξυβιταμίνη D3, τα επίπεδά της είναι μικρότερα των 30ng/ml.

Σε μια μελέτη που έγινε σε 483 παιδιά και 483 μάρτυρες μετρήθηκαν τα επίπεδα της βιταμίνης D3. Οι ερευνητές αυτής της μελέτης βρήκαν ότι η έλλειψη βιταμίνης D3  ήταν υψηλότερη μεταξύ των παιδιών που είχαν άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, ατοπική δερματίτιδα, οξεία κνίδωση και τροφικές αλλεργίες [1].

Σε μιαν άλλη προοπτική, τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή μελέτη, διαρκείας πέντε μηνών που έγινε σε εκατό παιδιά με αλλεργική ρινίτιδα και ευαισθησία στη γύρη των αγρωστωδών, ερευνήθηκαν τα αποτελέσματα της υπογλώσσιας ανοσοθεραπείας.

Η μελέτη αυτή αποκάλυψε ότι η συμπληρωματική χορήγηση προβιοτικών [Lactobacillus rhamnosus GG] σε συνδυασμό με τη χορήγηση βιταμίνης D3 [βιταμίνη D3 σε δόση 1000 ΙU, ημερησίως) βελτίωσε την κλινική εικόνα και την ανοσολογική απόκριση των παιδιών με αλλεργική ρινίτιδα [2].

Ο ασφαλέστερος τρόπος αποκατάστασης της υποβιταμίνωσης D3  σε παιδιά με αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργικό άσθμα και λοιπές αλλεργοπάθειες είναι η καθημερινή χορήγηση από το στόμα σταγόνων φυσικής βιταμίνης D3 και όχι συνθετικής, που φέρονται μέσα σε ελαιόλαδο, χωρίς χημικά συντηρητικά [D3 Gkelin drops]

Βιβλιογραφική τεκμηρίωση

1. Ehlayel MS1, Bener A, Sabbah A. Is high prevalence of vitamin D deficiency evidence for asthma and allergy risks? Eur Ann Allergy Clin Immunol. 2011 Jun;43(3):81-8.
2.Jerzynska J1, Stelmach W, Balcerak J, Woicka-Kolejwa K, Rychlik B, Blauz A, Wachulec M, Stelmach P, Majak P, Stelmach I.  Εffect of Lactobacillus rhamnosus GG and vitamin D supplementation on the immunologiceffectiveness of grass-specific sublingual immunotherapy in children with allergy. Allergy Asthma Proc. 2016 Jul;37(4):324-34. doi: 10.2500/aap.2016.37.3958.

 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αντιγραφή και χρήση του στο διαδίκτυο ή οποιοδήποτε άλλο έντυπο μέσο, εκτός και αν ζητηθεί έγγραφη άδεια από τον ιδιοκτήτη της παρούσας ιστοσελίδας.