
Αναφυλαξία στο φυσικό ελαστικό (Latex)
![]() |
Πάγκαλος Άρης |
Ωτορινολαρυγγολόγος, Άγιος Νικόλαος, Λασιθίου, Κρήτης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογικής Αλλεργίας, Ανοσολογίας και και Ρογχοπαθειών, Ηρ. Πολυτεχνείου 8, Αγ. Νικόλαος 721 00 2841 089100, 6976766226 |
![]() |
Μούκος Αντώνιος |
Ωτορινολαρυγγολόγος, Καρδίτσα |
![]() |
Γκόλας Ευάγγελος |
Ωτορινολαρυγγολόγος, Ιωάννινα, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας ΩΡΛ Αλλεργίας, Ανοσολογίας και Ρογχοπαθειών, Καλιάφα 1, Ιωάννινα 453 32, 2651 049006, .(JavaScript must be enabled to view this email address) http://www.egolas.gr |
![]() |
Γκέλης Ν. Δημήτριος [Δρ] |
Ιατρός, ΩΡΛ, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ΩΡΛ Αλλεργία. Φλάμπουρο Λουτρακίου Κορινθίας, 2744023768, τηλ. 6944280764, mail:pharmage@otenet.gr, http://www.gelis.gr |
Αν και οι αντιδράσεις άμεσης υπερευαισθησίας προς το φυσικό ελαστικό είναι γνωστές από ετών, εν τούτοις η πρώτη περιγράφτηκε το 1979 [1]. Τα τελευταία 8 έτη αναφέρεται στη βιβλιογραφία αύξηση της συχνότητας αυτών των αντιδράσεων, ιδίως μεταξύ του προσωπικού των επαγγελμάτων υγείας, αλλά και των ασθενών τους.
Το φαινόμενο της αύξησης του αριθμού των αντιδράσεων προς το φυσικό ελαστικό οφείλεται στην αύξηση της χρήσης ελαστικών γαντιών εξαιτίας των μέτρων προστασίας κατά του AIDS, της ηπατήτιδας κλπ. Τούτο βεβαίως δεν εξηγεί την αύξηση της συχνότητας αντιδράσεων προς το ελαστικό σε παιδιά με δισχιδή ράχη, αλλά και στο γενικό πληθυσμό. Σήμερα αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται ευκολότερα αυτού του τύπου η αλλεργία. Απαραίτητο για να αναπτυχθεί η ευαισθησία στο φυσικό ελαστικό είναι οι επανειλημμένες εκθέσεις προς αυτό.
Υπάρχουν πολλά αντικείμενα που περιέχουν ελαστικό. Απ' αυτά τα πιο σημαντικά είναι τα γάντια που χρησιμοποιούνται για εξέταση και στις χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς επίσης ορισμένοι καθετήρες, τραχειοσωλήνες, αναισθητικές προσωπίδες και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούν οι αναισθησιολόγοι, περιχειρίδες, συγκολλητικές ταινίες (λευκοπλάστ), ελαστικοί επίδεσμοι, γάντια οικιακής ή άλλης επαγγελματικής χρήσεως (π.χ. ηλεκτρολόγων), μπαλόνια που φουσκώνουν συνήθως παιδιά, μπάλες διαφόρων παιχνιδιών, προφυλακτικά, παντόφλες, συγκολλητικές ουσίες (π.χ. στα γραμματόσημα και τους φακέλους), τάπητες, υφάσματα, αθλητικά αντικείμενα κλπ. Εξαιτίας της ευρύτατης χρήσεως των προϊόντων που περιέχουν ελαστικό δεν είναι γνωστή ακριβώς η συχνότητα της αλλεργίας στο φυσικό ελαστικό.
Περισσότερες όμως από τις μισές περιπτώσεις, που έχουν αναφερθεί κατά καιρούς αφορουν τα άτομα επαγγελμάτων υγείας και ιδίως αυτών που εργάζονται σε χειρουργεία.
Στην Ευρώπη περιγράφηκαν πρώτα αντιδράσεις υπερευαισθησίας στο ελαστικό, οι οποίες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έδειξαν την παρουσία IgE αντισωμάτων προς το ελαστικό [6].
Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκαν θάνατοι μετά από βαριού-χο υποκλυσμό και ορθική τοποθέτηση μπαλονιού κατακράτησης (ορθική μανομέτρηση), καθώς και σε παιδιά με δισχιδή ράχη, κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων [13, 14, 15].
Το 8-17% των ατόμων που ασχολούνται με επαγγέλματα υγείας έχουν ευαισθητοποιηθεί προς το φυσικό ελαστικό.
Τα παιδιά με δισχιδή ράχη εμφανίζουν συχνότητα ευαισθησίας της τάξεως του 10-65% [16], ενώ τα παιδιά με μυελοδυσπλασία 40-65%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε ότι περισσότερο από το 6% των αιμοδοτών έχουν αντι-latex αντισώματα στο αίμα τους, άσχετα από το είδος της επαγγελματικής τους ενασχόλησης [17].
Η ανίχνευση της αλλεργίας στο φυσικό ελαστικό γίνεται με τη λήψη ιστορικού, τη διενέργεια δερματικών δοκιμασιών και δοκιμασίες in vitro. Οι ασθενείς που υποχρεώνονται σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις είναι επιρρεπείς στο να ανα πτύξουν αλλεργίες στο ελαστικό και να εκδηλώσουν αναφυλαξία [1]. Επιρρεπείς στο να ευαισθητοποιηθούν στο ελαστικό είναι και οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια παρασκευής προϊόντων ελαστικού, καθώς και στα αγροκτήματα συγκομιδής του.
Επιρρεπέστερες στην αλλεργία στο ελαστικό είναι κυρίως οι γυναίκες, δεδομένου ότι το νοσηλευτικό προσωπικό στελεχώνεται κυρίως από γυναίκες. Τα ατοπικά άτομα είναι επιρρεπή στο να αναπτύξουν αλλεργία στο ελαστικό. Έχει βρεθεί σχέση μεταξύ της αλλεργίας στο ελαστικό και της αλλεργίας προς ορισμένα φρούτα, όπως η μπανάνα, το αβοκάντο, το ακτινίδιο, το βερύκοκο, ο ανανάς, το κάστανο, το σταφύλι [2]. Υποστηρίζεται η άποψη ότι μια δερματίτιδα εξ επαφής στα χέρια, που συχνά προκαλείται από τα μη ελαστικά συστατικά των ελαστικών γαντιών, προάγει την αλλεργία στο ελαστικό [3]. Παρά τούτο όμως, οι δερματικές δοκιμασίες με ελαστικό δεν είναι συχνότερα θετικές σε άτομα με ιστορικό εκζέματος των χειρών.
Κλινικές εκδηλώσεις
Οι κλινικές εκδηλώσεις της αλλεργίας στο ελαστικό είναι αποτέλεσμα της άμεσης επαφής με αυτό ή μετά την εισπνοή αλλεργιογόνων ελαστικού, όπως αυτά που έχουν συγκολληθεί στη σκόνη αμύλου αραβοσίτου, που χρησιμοποιείται ως ολισθητικό στα γάντια [19]. Τα συμπτώματα και σημεία μπορεί να είναι τοπικά ή γενικευμένα, όπως γενικευμένη κνίδωση, αγγειοοίδημα, ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, άσθμα, ταχυκαρδία και/ή αναφυλακτικό shock.
To τελευταίο μπορεί να εκδηλωθεί και κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης ενός ασθενούς ή ενός τοκετού, ή κάτω από ποικιλία περιστάσεων [20]. Η αναφυλαξία έχει προκληθεί σε ασθενείς εφόσον τους ψηλάφησε ο χειρουργός, κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης (ενδοκοιλιακές επεμβάσεις) [4]. Άλλοτε πάλι προκλήθηκε το shock μετά από διασωλήνωση της τραχείας, καθετηριασμό της ουροδόχου κύ-στεως, εφαρμογή της ελαστικής αναισθησιολογικής προσωπίδας ή κατά τη διάρκεια γυναικολογικών επεμβάσεων (π.χ. Καισαρική τομή), φυσιολογικό τοκετό ή κατά την ενδοκολπική εξέταση, οδοντιατρικές επεμβάσεις, στις οποίες χρησιμοποιείται προστατευτικό ελαστικό διάφραγμα, κατά τη χρησιμοποίηση προφυλακτικού κλπ.
Τα σημεία της αναφυλαξίας προς το ελαστικό είναι ο κνησμός, η γενικευμένη κνίδωση, βρογχόσπασμος, ταχυκαρδία και καρδιαγγειακή κατέρρειψη. Τα σημεία αυτά εμφανίζονται μετά από τριάντα λεπτά από την εισαγωγή της αναισθησίας και σταδιακά επιδεινώνονται. Βεβαίως θα πρέπει να αποκλείεται ως αιτία του shock κάποιο από τα αναισθητικά φάρμακα.
Αναφυλακτικό shock έχει αναφερθεί και μετά από βαριούχο υποκλυσμό ή ορθική μανομέτρηση[5]. και οφείλοντο στο ότι τα άκρα των σωλήνων, που χρησιμοποιήθηκαν ήσαν από ελαστικό και στη μανομέτρηση χρησιμοποιήθηκε ελαστικό μπαλόνι.
Ανοσολογικοί μηχανισμοί
Η αναφυλαξία προς το φυσικό ελαστικό επιτελείται με τη μεσολάβηση IgE ανοσοσφαιρινών. Η διάρκεια της επανειλημμένης έκθεσης στο ελαστικό πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων της αλλεργικής αντίδρασης κυμαίνεται από 5 έως 15 χρόνια [6]. Η αλλεργική αντίδραση προκαλείται από αλλεργιογόνες πρωτεΐνες του ελαστικού, με τη μεσολάβηση IgE ανοσοσφαιρινών ή σε ορισμένα άτομα και με τη μεσολάβηση IgG4 ανοσοσφαιρινών, μετά την ευαισθητοποίηση των μαστοκυτταρων και των βασεοφίλων. Με τον όρο φυσικό ελαστικό (natural rubber latex) εννοούμε το γαλακτούχο οπό του τροπικού καουτσουκόδενδρου Hevea brasiliensis. Με τον όρο latex εννοούμε το φυσικό ελαστικό.
Το φυσικό ελαστικό αποτελείται από ελαστικά σωματίδια, που περιέχουν πρωτεΐνη, λιπίδια, αμινοξέα, νουκλεοτίδια, συνπαράγοντες και c-1, 4-πολυισοπρένιο [7]. Μετά την προσθήκη ενός συντηρητικού (συνήθως αμμωνίας) και συμπύκνωση, όπου η περιεκτικότητα σε ελαστικό φτάνει το 60%, το υγρό ελαστικό αποθηκεύεται σε δοχεία ή βαρέλια και μεταφέρεται στα εργοστάσια. Εκεί, μετά από βουλκανισμό, δηλαδή συνένωση με θείο υπό την επίδραση θερμότητας παράγεται το τελικό ελαστικό προϊόν που περιέχει 93-95% πολυισοπρένιο και μέχρι 3% πρωτεΐνη. Έχουν εντοπιστεί αλλεργιογόνες πρωτεΐνες στο φυσικό γαλακτικό οπό του ελαστι πού, το αμμωνιούχο ελαστικό και στα εκχυλίσματα χειρουργικών χειροκτίων.
Μέχρι σήμερα έχει απομονωθεί το 58-KD μόριο της πρωτεΐνης του ελαστικού, που ονομάζεται παράγοντας επιμήκυνσης του ελαστικού (rubber elongation factor), ο οποίος υπάρχει σε ομοιοτετραμερή σχηματισμό (hom-otetrameric configuration). Σε πειράματα που έγιναν φάνηκε ότι ο παράγοντας επιμήκυνσης του ελαστικού συνδέεται ανταγωνιστικά με τα αντι-latex IgE αντισώματα του ορού ασθενών με υπερευαισθησία στο ελαστικό. Βάσει αυτών των πληροφοριών βγήκε το συμπέρασμα ότι ένα 14.6-KD μονομερές (Hev β 1) είναι ένα μείζον αλλεργιογόνο του ελαστικού [10, 11].
Διάγνωση
Η διάγνωση της αλλεργίας στο ελαστικό τίθεται με τη λήψη του ιστορικού, τη διενέργεια δερματικών δοκιμασιών, δοκιμασιών πρόκλησης συμπτωμάτων με επαφή του ασθενούς ή εισπνοή ελαστικού και δοκιμασίες in vitro. Παρά το γεγονός ότι τα αλλεργιογόνα του δένδρου Hevea brasiliensis δεν έχουν ακόμη πλήρως χαρακτηριστεί, οι δερματικές δοκιμασίες με ελαστικό και εκχυλίσματα προϊόντων ελαστικού, θεωρούνται πολύ ειδικές, δεδομένου ότι άτομα, που δεν είναι αλλεργικά στο ελαστικό έχουν αρνητικές δερμοαντιδράσεις.
Οι ενδοεπιδερμικές δοκιμασίες θεωρούνται η μέθοδος εκλογής για να επιβεβαιωθεί ή αποκλειστεί η αλλεργία στο φυσικό ελαστικό [22]. Τα τυποποιημένα εκχυλίσματα παρέχουν ευαισθησία 93% και ειδικότητα 100% [23-25 ] και θεωρούνται ασφαλή, αν και έχουν αναφερθεί μεμονωμένες περιπτώσεις πρόκλησης αναφυλαξίας [26 ]. Δεν συνιστώνται οι ενδοδερμικές δοκιμασίες.
H αλλεργία στο φυσικό ελαστικό (latex) μπορεί να διαγνωστεί με δοκιμασία πρόκλησης συμπτωμάτων με την εισπνοή διαλύματος 0.0005% latex solution (Stallergen) που παρασκευάζεται από εκχύλισμα latex λίγο πριν από την εξέταση του ασθενούς. Πριν από τη δοκιμασία καθαρίζεται η μύτη με ρινοπλύσεις, οι οποίες επαναλαμβάνονται 30 λεπτά, 3 και 24 ώρες μετά τη δοκιμασία πρόκλησης.[ 27].
Οι δοκιμασίες πρόκλησης γίνονται στους ασθενείς με δερματίτιδα εξ επαφής, που τους επιτρέπουν να φορέσουν ελαστικά χειρόκτια (για 15 λεπτά) ή να εισπνεύσουν σκόνη απ' αυτά. Συνιστάται μεγίστη προσοχή κατά την εκτέλεση των παραπάνω δοκιμασιών, για να μην προκληθούν συστηματικές αντιδράσεις [6].
Σ' αυτό το σημείο αναφέρεται ότι η εισπνοή σκόνης αμύλου αραβοσίτου που χρησιμοποιείται ως ολισθητικό των χειρουργικών χειροκτιων, όταν εισπνευστεί μπορεί να προκαλέσει αναφυλακτικά ή αλλεργικά συμπτώματα στα ευαισθητοποιημένα στο ελαστικό άτομα. Η ίδια σκόνη δεν προκαλεί συμπτώματα, αν χρησιμοποιηθεί με χειρόκτια που δεν περιέχουν ελαστικό [8].
Η σκόνη του αμύλου αραβοσίτου σπανίως μπορεί να προκαλέσει και αυτή αλλεργία. Στις δοκιμασίες in vitro περιλαμβάνεται η RAST και η εξέλιξη αυτής, η CAP (Latex, K82, Pharmacia Diagnostics). H ανίχνευση IgE αντισωμάτων προς το ελαστικό με τη RAST είναι λιγότερο ευαίσθητη σε σχέση με τις δερματικές δοκιμασίες, δεδομένου ότι ανιχνεύει αυτά τα αντισώματα μόνον στο 50-70% των ασθενών με θετική δερμοαντίδραση στο ελαστικό.
Πρόληψη
Δυστυχώς από την παιδική ηλικία ο άνθρωπος εκτίθεται σε προϊόντα ελαστικού. Άσχετα από αυτό, επειδή η ύπαρξη ατοπίας σ' ένα άτομο το προδιαθέτει στην ανάπτυξη αλλεργίας στο ελαστικό, θα πρέπει όσοι έχουν ιστορικό κάποιας αλλεργίας ν' αποφεύγουν τη χρήση προϊόντων ελαστικού, κατά το δυνατόν. Όσοι γνωρίζουν την ευαισθησία τους προς το ελαστικό θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση τους σ' αυτό. Όσοι ασχολούνται με επαγγέλματα υγείας και είναι αλλεργικοί στο ελαστικό, μπορούν να χρησιμοποιούν γάντια από μη ελαστικό (κυκλοφορούν στο εμπόριο ποικίλα υποκατάστατα). Παρά τούτο, τα συνθετικά γάντια δεν επιτρέπουν τη σωστή λειτουργία της αφής στους χειρουργούς, όσο τα ελαστικά.
Οι ασθενείς με ιστορικό αλλεργίας στο ελαστικό ή σε οποιαδήποτε από τις τροφές που αναφέρθηκαν πιο πάνω, ότι έχουν διασταυρούμενη αλλεργιογονικότητα με το ελαστικό, οι ασθενείς με ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, πριν ή κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης, ιατρικής ή οδοντιατρικής πράξης, οι ασθενείς με δισχιδή ράχη και όλοι όσοι έχουν υποστεί πολ λαπλές χειρουργικές επεμβάσεις στο παρελθόν, μπορεί να κινδυνεύσουν να πάθουν αναφυλακτικο shock, κατά τη διάρκεια μιας νέας χειρουργικής επέμβασης ή μιας Καισαρικής τομής, ή ενός κανονικού τοκετού ή μετά από μια δακτυλική εξέταση με χειρουργικό ελαστικό γάντι. Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να προσεγγίζουν αυτούς τους ασθενείς με γάντια και ιατρικά υλικά ή εφόδια, που δεν περιέχουν ελαστικό.
Αν και έχει υποστηριχτεί η άποψη ότι τα ύποπτα άτομα για αλλεργία στο ελαστικό θα πρέπει προεγχειρητικά να υφίστανται τις δερματικές δοκιμασίες, εν τούτοις δεν μπορεί πρακτικά τούτο να εφαρμοστεί, ως εργασία ρουτίνας, σε κάθε χειρουργικό ασθενή.
Έχει επιδειχτεί ότι, αν κατά την κατασκευή τους τα γάντια υποστούν παρατεταμένη πλύση, περιορίζεται το πρωτεϊνικό περιεχόμενο και η αλλεργιογονικότητά τους. Αλλά τούτο δεν είναι επαρκές για να εξαλειφθεί η πιθανότητα μιας αλλεργικής αντίδρασης[9].
Από τις έρευνες που έχουν γίνει με τους ουρολογικούς καθετήρες από ελαστικό δείχτηκε ότι η επεξεργασία και η έκπλυσή τους περιορίζει πολύ το περιεχόμενο τους σε αλλεργιογόνα ελαστικού. Δεν είναι όμως δυνατόν να καθοριστεί αν οι ασθενείς με αλλεργία στο ελαστικό μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους ελαστικούς καθετήρες. Σ' αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται να χρησιμοποιούνται καθετήρες από άλλο υλικό [21].
Αναφέρεται ότι υπάρχει μια θετική σχέση μεταξύ της αλλεργίας στο φυσικό ελαστικό και των θετικών δερ-μοαντιδράσεων προς καθοριστές αντιγονικότητας της πενικιλλίνης, χωρίς να είναι γνωστή, προς το παρόν, η αιτία αυτής της συσχέτισης [12].
Βιβλιογραφία
1. Yassin Μ. S. et al: Evaluation of latex allergy in patients with meningomyelocele (Abstract). J. Allergy Clin. Immunol. 89: 224: 1992.
2. Pecquet C.: IgE-mediated allergy to latex in 80 patients. Presented at the XVth European Congress of Allergology and Clinical Immonology, Paris, 12 May 1992.
3. Fisher Α. Α.: Contact dermatitis. 3rd ed. Philadelphia: Lea and Febiger, 1986.
4. Leynadier F. et al: Choc anaphylactique preoperatoire au latex des gants chirurgicaux. Presse Medicale 17: 390-1: 1988.
5. Awnby Dr. et al: Anaphylaxis associated with latex allergy during barium enema examinations. Am. J. Radiol. 156: 903-8: 1991.
6. Wrangsjo K. et al: IgE mediated allergy to nature rubber in 30 patients with contact urticaria. Contact Dermatitis. 19: 264-71: 1988.
7. D' Aurac J. et al (eds): Physiology of rubber tree latex. Boca Raton, FL: CRC Press, 1989.
8. Levy D. A. et al: Allergy to latex. Allergy 47: 579-587: 1992.
9. Leynadier F. et al: Allergie raginale au latex d' un preservatif masculin. Rev. Fr. Allergol. 29: 99: 1989.
10. Warpinski J. R. et al: Allergic reaction to latex: a risk factor for unsuspected anaphylaxis. Allergy Proc. 12: 95-102: 1991.
11. Czuppon A. B. et al: The rubber elongation factor of rubber trees (Hevea brasiliensis) is the major allergen in latex. J. Allergy Clin. Immunol. 92: 690-7: 1993.
12. Terrados S. et al: Association between allergy to latex and positive skin test response to major and minor penicillin determinants. Abstract. XVI European Congress of Allergology and Clinical Immunology. Madrid, Spain, 25-30 June. Allergy (Supplement), 50 (26): 40: 1995.
13. Wrangsjo K. et al: IgE-mediated allergy to natural rubber in 30 patients with contact urticaria. Contact Dermatitis 19: 264-71: 1988.
14. Feczko P. et al: Fatal hypersensitivity during a barium enema. Am. J. Roentgenol 153: 275-6: 1989.
15. Ownby D. et al: Anaphylaxis associated with latex allergy during barium enema examinations. Am. J. Roentgenol 156: 903-7: 1991.
16. Yassin M. et al: Latex allergy in hospital employees. Ann. Allergy 72: 245-9:1994.
17. Latex allergy - an emerging healthcare problem. American College of Allergy, Asthma and Immunology position statement. Annals of Allergy, Asthma and Immunology 75: 19-21: 1995.
18. Karathanasis P.: Indirect latex contact causes urticaria/anaphylaxis. Ann¬als of Allergy 71: 526: 528: 1993.
19. Lundberg M. et al: Latex allergens in glove-powdering slurries. Allergy 50: 378-380: 1995.
20. Kelly K. et al: Anaphylactic reactions during general anesthesia among pediatric patients - United States. January 1990 - January 1991. MMWR 40: 437-43: 1991.
21. Sussman G. L. et al: IgE-dependant reactions to urologic catheter extr¬acts by skin testing in latex-allergic patients. Annals of Allergy, Asthma and Immunology 75: 133-137: 1995.
22. Rose RF, Lyons P, Horne H, Mark Wilkinson S. A review of the materials and allergens in protective gloves. Contact Dermatitis. 2009 Sep;61(3):129-37.
23. Turjanmaa K, Palosuo T, Alenius H, Leynadier F, Autegarden JE,
Andre C, Sicard H, Hrabina M, Tran TX. Latex allergy diagnosis:in vivo and in vitro standardization of a natural rubber latex
extract. Allergy. 1997 Jan;52(1):41-50.-2.
24. Lombardero M, Barber D, Rico P, Wikborg T, Sastre J. Characterization of latex extract for clinical use. In vitro
measurements. J Allergy Clin Immunol. 2000;105:261
25. AAACI Position Statement: The use of Standardized Allergen Extracts. From the Committee on Allergen Standardization.
1997. http://www.aaaai.org
26. Nicolaou N, Johnston GA. Anaphylaxis following prick testing with natural rubber latex. Contact Dermatitis.
2002;47(4):251-2.
27.Stankiewicz J, Ruta U, Górski P. Latex allergy. Int J Occup Med Environ Health. 1995;8(2):139-48.
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αντιγραφή και χρήση του στο διαδίκτυο ή οποιοδήποτε άλλο έντυπο μέσο, εκτός και αν ζητηθεί έγγραφη άδεια από τον ιδιοκτήτη της παρούσας ιστοσελίδας.
![Ένα πλήθος μελετών έχουν σχετιστεί με τα βελτιωμένα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό και την ελάττωση του κινδύνου εκδήλωσης θανατηφόρων καρκίνων, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού, του παγκρέατος και των ωοθηκών. Οι ασθενείς με καρκίνο βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης D. H έκθεση στον ήλιο για λογικό χρονικό διάστημα στο μέσον της ημέρας, ενίσχυση των τροφίμων με βιταμίνη D και συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 θα πρέπει να ενθαρρύνονται στα παιδιά και τους ενήλικες, όχι μόνο για την υγεία των οστών αλλά και για τον περιορισμό του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου και του θανάτου από καρκίνο [Holick MF. Anticancer Agents Med Chem. 2013 Jan 1;13(1):70-82.]..](https://allergopedia.gr/images2/uploads/banners/2099/d3-2__medium.png)