
Αναφυλαξία μετά απο νεφρική αιμοκάθαρση
![]() |
Ταραράς Βασίλειος |
Ωτορινολαρυγγολόγος, Αθήνα |
![]() |
Τζαμαλής Χρήστος |
Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής Νοσοκομείου Μεσολογγίου |
![]() |
Νόφαλ Φαράχ |
Ωτορινολαρυγγολογος, Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής Γεν. Νοσ. Σερρών |
![]() |
Σαμψάκης Ιωάννης |
Ωτορινολαρυγγολόγος, Αθήνα |
![]() |
Παπαδόπουλος Αριστείδης |
Ωτορινολαρυγγολόγος, Θεσσαλονίκη |
Οι ασθενείς που υφίστανται αιμοκάθαρση εκτίθενται σε διάφορες συνθετικές ουσίες, οι οποίες είναι βιολογικά δραστικές και ικανές να προκαλέσουν αναφυλαξία.
Τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως μέσα στα πρώτα λίγα λεπτά από την έναρξη της αιμοκάθαρσης, καθώς το αίμα επιστρέφει από τη συσκευή κάθαρσης, προς την κυκλοφορία του αίματος. Οι κλινικές εκδηλώσεις ποικίλουν από την ερυθρότητα του δέρματος και την κνίδωση μέχρι το συριγμό, την κυκλοφορική κατέρρειψη και το θάνατο.
Οι περισσότερες αναφυλακτικές αντιδράσεις σχετίζονται με το οξείδιο του αιθυλενίου ή τη φορμαλδεΰδη που χρησιμοποιείται για την αποστείρωση των μεμβρανών της αιμοδιαλυτικής μηχανής, όταν χρησιμοποιούνται περισσότερες από μία φορά.
Οι μεμβράνες της συσκευής αιμοκάθαρσης, που πρόκειται να επαναχρησιμοποιηθούν, αποστειρώνονται αρχικά με οξείδιο του αιθυλενίου. Μετά από αυτό ξεπλένονται με άφθονο νερό και αποστειρώνονται με διάλυμα φορμαλδεΰδης 2%. Παράγωγα του αερίου οξειδίου του αιθυλενίου και η φορμαλδεΰδη μπορούν να δράσουν ως μόρια απτίνης και να σχηματίσουν συμπλέγματα με ανθρώπινη λευκωματίνη του ορού, που οδηγεί στην παραγωγή αντισωμάτων [2, 3].
Οι αναφυλακτικές αντιδράσεις μπορούν να προληφθούν χρησιμοποιώντας τις νέου τύπου μεμβράνες, που δεν χρειάζονται επεξεργασία με οξείδιο του αιθυλενίου ή τις κλασσικές μεμβράνες μιας χρήσεως [1].
Οι ασθενείς που υφίστανται αιμοκάθαρση με μεμβράνες που δεν επαναχρησιμοποιούνται μπορούν να πάθουν και αυτοί αναφυλαξία, αλλά με άλλο μηχανισμό. Η αναφυλαξία αυτή αποδίδεται στην ενεργοποίηση του συμπληρώματος και τη δημιουργία αναφυλοτοξινών C3a και C5a, συνεπεία της έκθεσης του αίματος στην κυτταρίνη του κουπραμμωνίου (Cuprammonium cellulose, Cuprophane), δηλαδή το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες οι περισσότερες μεμβράνες αιμοκάθαρσης.
Οι ασθενείς που κάνουν νεφρική αιμοκάθαρση (renal dialysis) μπορεί να παρουσιάσουν αντιδράσεις που μοιάζουν με αναφυλαξία μετά από χορήγηση σιδη-ρο-δεξτράνης. Η τελευταία χορηγείται μετά από χρήση ερυθροποιητίνης για την αναιμία, που παρουσιάζουν οι ασθενείς με χρόνιες νεφροπάθειες.
Η εισαγωγή της ανασυνδυασμένης ερυθροποιητίνης (αα ΕΠΟ ή rEPO) έχει κάνει επαναστατική τη θεραπεία της αναιμίας στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια[4]. Επειδή η ερυθροποιητική απόκριση εξαρτάται από την επάρκεια των σιδηραποθηκών, προκαλείται ανεπάρκεια σιδήρου και τούτο έχει ως αποτέλεσμα την μη ανταπόκριση στη χορήγηση της ερυθροποιητίνης. Στη συνέχεια η χορήγηση rEPO μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια σιδήρου και αντίσταση στην ερυθροποιητίνη, λόγω της αυξημένης χρησιμοποίησης του σιδήρου.
Αν και μπορεί να χορηγηθούν συμπληρώματα σιδήρου από το στόμα, οι γαστρεντερικές διαταραχές που εμφανίζονται, συχνά περιορίζουν αυτή την οδό λήψης του σιδήρου. Εξάλλου, λόγω της περιορισμένης απορρόφησης του σιδήρου από το έντερο, η συμπλήρωση από το στόμα μπορεί να είναι ανεπαρκής για να ανταποκριθεί στην αυξημένη χρησιμοποίηση σιδήρου που απαιτείται σε μερικούς ασθενείς που παίρνουν rEPO. Γι' αυτούς τους λόγους, χρειάζεται να χορηγηθεί συχνά ο σίδηρος, παρεντερικά για να διατηρηθεί η ανταπόκριση της rEPO και να ελεγχθεί η αναιμία σε ασθενείς με νεφρική νόσο στο τελευταίο στάδιο [5]. Η σιδηροδεξτράνη είναι ένα αποδεκτό ιδιοσκεύασμα για παρεντερική χορήγηση σιδήρου.
Η δεξτράνη είναι ένα μίγμα συνθετικών πολυμερών της γλυκόζης και έχει συσχετιστεί με συστηματικές αντιδράσεις από τότε που εισήχθη στην κλινική ιατρική τη δεκαετία του 1940, ως υποκατάστατο του πλάσματος και ως αντιθρομβολυτικός παράγοντας.
Η συχνότητα των αναφυλακτοειδών αντιδράσεων κυμαίνεται από 0,03-1,10% ασθενών-ληπτών δεξτράνης [6], ενώ των ληπτών σιδηροδεξτράνης κυμαίνεται στην ίδια συχνότητα [7].
Οι μηχανισμοί των παραπάνω αντιδράσεων δεν έχουν ξεκαθαριστεί, αν και έχει υποστηριχτεί από τις άνοσο λογικές και τις παθολογοανατομικές ενδείξεις ότι μεσολαβεί μια αντίδραση υπερευαισθησίας τύπου ΠΙ με ανοσοσυμπλέγματα, τουλάχιστον για τις πιο σοβαρές αντιδράσεις [8]. Πιστεύεται όμως ότι οι μηχανισμοί αναφυλαξίας προς τη σιδηροδεξτράνη είναι πολλαπλοί και μη ανιχνεύσιμοι για αρκετούς μήνες μετά το συμβάν [9].
Η αναιμία της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας αποδείχτηκε πλήρως αναστρέψιμη σε αιμοκαθαριζόμενους, που θεραπεύτηκαν με ανθρώπινη, ανασυν-δυασμένη ερυθροποιητίνη (αα ΕΠΟ) [10].
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ;
1. Nicholls Α.: Ethylene oxide and anaphylaxis during haemodialysis (Editorial). Br. Med. J. (Clin. Res.), 292 (6530): 1221-2: 1986,
2. Poothullil J. et al: Anaphylaxis from the products of ethylene oxide gas. Ann. Intern. Med. 82 (1/6): 58-60: 1975.
3. Maurice F. et al: Anaphylactic shock caused by formaldehyde in a patient undergoing long-term hemodialysis. J. Allergy Clin. Immunol. 77 (4): 59-7: 1986.
4. Besarab A. et al: Recent developments in the anemia of chronic renal failure. Seminars Dialysis. 2: 87-98: 1989.
5. Erslev A. J.: Drug therapy: Erythropoietin. N. Engl. J. Med. 324: 1339-44: 1991.
6. Hedin R, Richter W.: Pathomechanisms of dextran-induced anaphylactoid/anaphylactic reactions in man. Int. Arch. Allergy Appl. Immunol. 68: 122-6: 1982.
7. Hamstra R. D. et al: Intravenous iron dextran in clinical medicin. JAMA 243: 1726-31: 1980.
8. Hedin R et al: Dextran-induced anaphylactoid reactions in man: role of dextran reactive antibodies. Int. Arch. Allergy Appl. Immunol. 52: 145-59: 1976.
9. Novey H. S. et al: Immunologic studies of anaphylaxis to iron dextran in patients on renal dialysis. Annals of Allergy 72: 224-228.
10. Βασιλακάκης Δ. Μ., Παπαδονιαννάκης Ν.: Ερυθροποιητινη. Ιατρική 68(3):255-264: 1995.
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αντιγραφή και χρήση του στο διαδίκτυο ή οποιοδήποτε άλλο έντυπο μέσο, εκτός και αν ζητηθεί έγγραφη άδεια από τον ιδιοκτήτη της παρούσας ιστοσελίδας.
![Ένα πλήθος μελετών έχουν σχετιστεί με τα βελτιωμένα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό και την ελάττωση του κινδύνου εκδήλωσης θανατηφόρων καρκίνων, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού, του παγκρέατος και των ωοθηκών. Οι ασθενείς με καρκίνο βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης D. H έκθεση στον ήλιο για λογικό χρονικό διάστημα στο μέσον της ημέρας, ενίσχυση των τροφίμων με βιταμίνη D και συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 θα πρέπει να ενθαρρύνονται στα παιδιά και τους ενήλικες, όχι μόνο για την υγεία των οστών αλλά και για τον περιορισμό του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου και του θανάτου από καρκίνο [Holick MF. Anticancer Agents Med Chem. 2013 Jan 1;13(1):70-82.]..](https://allergopedia.gr/images2/uploads/banners/2099/d3-2__medium.png)