
Λεξικό .. Quercetin, (Κουερσετίνη)
Quercetin (flavonol) (3,5,7,3',4'-pentahydroxylflavone) is a bioflavonoid common in the plant kingdom, especially high in onions, red wine, and green tea. It is one of the most biologically active bioflavonoids.
Quercetin acts as a potent polyphenol antioxidant and immune system modulator. Many of its immune support attributes are enhanced by its synergistic relationship with vitamin C. Quercetin is a bioflavonoid found in red wine, grapefruit, onions, apples, black tea, and, in lesser amounts, in leafy green vegetables and beans. Quercetin has an antioxidant and anti-inflammatory activity and prevents cancer. Quercitin inhibits the growth of certain malignant cells in vitro, and histamine and most cyclin-dependent kinases and also displays unique anticancer properties.
Quercetin is a natural compound that blocks substances involved in allergies and is able to act as an inhibitor of mast cell secretion, causes a decrease in the release of tryptase, MCP-1 and IL-6 and the down-regulation of histidine decarboxylase (HDC) mRNA from few mast cell lines. Quercetin is a safe, natural therapy that may be used as primary therapy or in conjunction with conventional methods [1].
Quercetin is highly active in the skin and lining of the digestive tract..
Thus, our data indicate that onion extract and quercetin play a role in the anti-scar effect in skin through up-regulation of MMP-1 expression, implying this agent is a promising material for reducing scar formation. [2].
1. Shaik YB, Castellani ML, Perrella A, Conti F, Salini V, Tete S, Madhappan B, Vecchiet J, De Lutiis MA, Caraffa A, Cerulli G. Role of quercetin (a natural herbal compound) in allergy and inflammation. J Biol Regul Homeost Agents. 2006 Jul-Dec;20(3-4):47-52.
2. Cho JW, Cho SY, Lee SR, Lee KS. Onion extract and quercetin induce matrix metalloproteinase-1 in vitro and in vivo. Int J Mol Med. 2010 Mar;25(3):347-52.
![Ένα πλήθος μελετών έχουν σχετιστεί με τα βελτιωμένα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό και την ελάττωση του κινδύνου εκδήλωσης θανατηφόρων καρκίνων, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού, του παγκρέατος και των ωοθηκών. Οι ασθενείς με καρκίνο βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης D. H έκθεση στον ήλιο για λογικό χρονικό διάστημα στο μέσον της ημέρας, ενίσχυση των τροφίμων με βιταμίνη D και συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 θα πρέπει να ενθαρρύνονται στα παιδιά και τους ενήλικες, όχι μόνο για την υγεία των οστών αλλά και για τον περιορισμό του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου και του θανάτου από καρκίνο [Holick MF. Anticancer Agents Med Chem. 2013 Jan 1;13(1):70-82.]..](http://allergopedia.gr/images2/uploads/banners/2099/d3-2__medium.png)
Γκέλης Ν.Δ. - Λεξικό Αλλεργίας - Εκδόσεις ΒΕΛΛΕΡOΦΟΝΤΗΣ - Κόρινθος 2013
Gelis Ν.D. - Dictionary of Allergies - VELLEROFONTIS Publications - Corinth 2013