. Allergopedia

Τα συμπτώματα της Αλλεργικής ρινίτιδας©

Τσακιροπούλου Ευαγγελία [Δρ]
Ιατρός, MD, MSc, PhD, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Επιστημονικός, συνεργάτης της ΩΡΛ ΚΛινικής του Γ.Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ΩΡΛ Αλλεργία, Επείγουσα Ωτορινολαρυγγολογία, ΩΡΛ Φαρμακολογία και Θεραπευτική, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας ΩΡΛ Αλλεργίας Ανοσολογίας και Ρογχοπαθειών, Ελληνικής Εταιρείας Φωνιατρικής και Φωνητικών Τεχνών. Ιατρείο:Μαυρομιχάλη 40, 54248, Θεσσαλονικη Τηλέφωνο: 2310 023360, Email: .(JavaScript must be enabled to view this email address), http://www.pedorl.gr
Ραχωβίτσας Δημήτριος,
Ραχωβίτσας Δημήτριος, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Επιμελητής Α΄, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας ΩΡΛ Αλλεργίας Ανοσολογίας και Ρογχοπαθειών
Μιχάλαρος Χρήστος
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας ΩΡΛ Αλλεργίας Ανοσολογίας και Ρογχοπαθειών

Ρινόρροια•(καταρροή διαυγούς υγρό με βλέννα και από τα δύο ρουθούνια)
Κνησμός της μύτης•(ο κνησμός μπορεί να φτάνει μέχρι• το ρινοφάρυγγα και ποικίλει σε ένταση από ασθενή σε ασθενή)
Ρινική απόφραξη ή μπούκωμα•της μύτης (το μπούκωμα οφείλεται στη συμφόρηση του ρινικού βλεννογόνου, στον οποίο λιμνάζει το φλεβικό αίμα, εξαιτίας της αλλεργικής φλεγμονής)
Πταρμοί ή φταρνίσματα

 

Δύο στους τρεις αλλεργικούς ασθενείς με φταρνίσματα, μπούκωμα της μύτης και ρινόρροια έχουν εντονότερα συμπτώματα το πρωί.
Smolensky MH, Reinberg A, Labrecque G. J Allergy Clin Immunol.1995 May;95(5 Ρt 2):1084-96.


Σε άλλους ασθενείς επικρατεί κυρίως το μπούκωμα, σε άλλους ασθενείς επικρατεί κυρίως η ρινόρροια και σε άλλους επικρατούν οι πταρμοί. Στον τυπικό ασθενή με αλλεργική ρινίτιδα ανευρίσκονται και τα τέσσερα και συμπτώματα.

Οι ασθενείς με εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα παραπονούνται συχνά για•πολλαπλούς πταρμούς, ρινόρροια, μπούκωμα (που δεν είναι σταθερό), κνησμό της μύτης και του φάρυγγα.•

Εκδήλωση των συμπτωμάτων της εποχιακής και της χρονίας αλλεργικής ρινίτιδας κατά τη διάρκεια όλου του εικοσιτετραώρου

Πολλοί ασθενείς ταυτόχρονα με τη ρινίτιδα παρουσιάζουν και•αλλεργική επιπεφυκίτιδα,•δηλαδή εκδηλώνουν κνησμό στα μάτια, ερυθρότητα των επιπεφυκότων των ματιών τους (κοκκίνισμα των ματιών), δακρύρροια και ανάγκη να τρίβουν τα μάτια τους.

Η εξάπλωση της αλλεργικής ρινίτιδας βρίσκεται σε διαρκή άνοδο και συχνά συνυπάρχει με αλλεργικό άσθμα. Πράγμα που οδηγεί στην αντίληψη ότι αυτές οι δύο καταστάσεις είναι διαφορετικές όψεις της ίδιας νόσου [1].

Υπάρχει πλέον σωρεία αποδείξεων ότι η αλλεργική ρινίτιδα συχνά προηγείται της έναρξης των ασθματικών συμπτωμάτων. Αυτό το γεγονός έχει σημαντικές επιπτώσεις  όχι μόνο στη διάγνωση  και στην αντιμετώπιση αυτών των κοινών αλλεργικών καταστάσεων,  αλλά και στην πορεία της νόσου.

Πολύ λίγα είναι γνωστά για τους παράγοντες κινδύνου που ευθύνονται για την εξέλιξη της αλλεργικής ρινίτιδας σε άσθμα. Οι τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές μπορούν να βάλουν τα συμπτώματα σε έλεγχο , χωρίς να μπορούν να την θεραπεύσουν ριζικά.

Ριζική θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας μπορεί να επιτευχθεί με την ακριβή διάγνωση του αλλεργιογόνου παράγοντα που πυροδοτεί τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας από τον ωτορινολαρυγγολόγο [2] και την εφαρμογή απευαισθητοποίησης, που σήμερα έχει απλοποιηθεί με την ανοσοθεραπεία, που επιτυγχάνεται με υπογλώσσιες σταγόνες των ενόχων αλλεργιογόνων [3] ανοσοθεραπεία  έγκαιρα, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να προληφθεί και η εκδήλωση άσθματος.

Βιβλιογραφία
1. Tsilochristou OA1, Douladiris N, Makris M, Papadopoulos NG. Pediatric allergic rhinitis and asthma: can the march be halted? Paediatr Drugs. 2013 Dec;15(6):431-40. doi: 10.1007/s40272-013-0043-3.

2. Cornelis M, Rombaux P, Jorissen M, Hellings PW. Nationwide survey on immunotherapy practice by ENT specialists. Rhinology. 2014 Mar 1;52(1):72-7. doi: 10.4193/Rhin.


3. Morjaria JB1, Caruso M, Rosalia E, Russo C, Polosa R. Preventing progression of allergic rhinitis to asthma. Curr Allergy Asthma Rep.

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αντιγραφή και χρήση του στο διαδίκτυο ή οποιοδήποτε άλλο έντυπο μέσο, εκτός και αν ζητηθεί έγγραφη άδεια από τον ιδιοκτήτη της παρούσας ιστοσελίδας.