. Allergopedia

Παράγοντες πρόκλησης κρίσεων κληρονομικού αγγειοοιδήματος

Κόκκαλης Νικόλαος
Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής, Γεν. Νοσοκομείο Βόλου

Οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αγγειοοίδημα στα άτομα με έλλειψη του αναστολέα της Cl-εστεράσης είναι πολλοί και πολλές φορές απρόβλεπτοι. Μηχανικής αιτιολογίας παράγοντες, όπως τραυματισμοί, χειρουργικές επεμβάσεις μικρότερης ή μεγαλύτερης βαρύτητας, εξαγωγές δοντιών ή άλλες οδοντικές εργασίες ή ακόμα και ενέσεις, αποτελούν συ­χνά αίτια πρόκλησης κρίσης. Ακόμα λοιμώξεις, λήψη φαρμάκων ( οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης είναι η κύρια αιτία πρόκλησης αγγειοοιδήματος φαρμακευτικής αιτιολογίας)., η έμμηνος ρύση και διάφοροι παράγοντες που προκαλούν stress μπορεί να είναι η αιτία πρόκλησης αγγειοοιδήματος στα άτομα με έλλειψη του αναστολέα της Cl-εστεράσης [4]

Ένας γνωστός παράγοντας πρόκλησης αγγειοοιδήματος είναι η λήψη κάποιου αναστολέα του του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειτενσίνης  (ACE-I). οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης προκαλούν αγγειοοίδημα στο  0.1% έως  0.5% των ασθενών που παίρνουν το φάρμακο [1]

Το αγγειοοίδημα αυτό μπορεί να εκδηλωθεί στο πρόσωπο, τα χείλη, τη στοματική κοιλότητα και το λάρυγγα. Μια τέτοια απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού μπορεί να εξελιχθεί  σε πολύ σοβαρή και να απαιτηθεί επείγουσα διασωλήνωση ή κρικοθυρεοειδοτομία ή τραχειοστομία. Από τη στιγμή που κάποιος ασθενής είχε κάποιο επεισόδιο αγγειοοιδήματος που προκλήθηκε μετά από λήψη αναστολέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειτενσίνης  (ACE-I) είναι δυνατόν να ξαναπάθει κρίση αγγειοοιδήματος, αν συνεχίσει τη λήψη του φαρμάκου και αυτές οι επαναλήψεις μπορεί να βάλουν τη ζωή του σε κίνδυνο [2].

Από τις περιορισμένες τεκμηριωμένες απόψεις που υπάρχουν  φαίνεται ότι για τους ασθενείς που αναπτύσσουν αγγειοοίδημα όταν παίρνουν κάποιον ACE-I,  ο κίνδυνος να επανεμφανίσουν αγγειοοίδημα  κυμαίνεται στο  2%  και  17%, ενώ στις περιπτώσεις εοιβεβαιωμένου οιδήματος ο κίνδυνος επανεμφάνισης είναι 0% έως  9.2% [3].

Βιβλιογραφία

1. Adebayo PB, Alebiosu OC. ACE-I induced angioedema: a case report and review of literature. Cases J. 2009 Jul 27;2:7181.

2. Roberts DS, Mahoney EJ, Hutchinson CT, Aliphas A, Grundfast KM. Analysis of recurrent angiotensin converting enzyme inhibitor-induced angioedema. Laryngoscope. 2008 Dec;118(12):2115-20.

3. Haymore BR, Yoon J, Mikita CP, Klote MM, DeZee KJ. Risk of angioedema with angiotensin receptor blockers in patients with prior angioedema associated with angiotensin-converting enzyme inhibitors: a meta-analysis. Ann Allergy Asthma Immunol. 2008 Nov;101(5):495-9.

4. Σκουλάκης Χ. Κληρονομικό Αγγειοοίδημα. Σύγχρονη ΩΡΛ Ενημέρωση, Οκτ. -Νοεμ.- Δεκεμβ.2009, σελ 15-17

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αντιγραφή και χρήση του στο διαδίκτυο ή οποιοδήποτε άλλο έντυπο μέσο, εκτός και αν ζητηθεί έγγραφη άδεια από τον ιδιοκτήτη της παρούσας ιστοσελίδας.