. Allergopedia

Εμβόλια κατά της νικοτίνης©

Τσενώλη Έλλη
Ωτορινολαρυγγολόγος, Έδεσσα. .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Χαλκίδου Αικατερίνη
Ωτορινολαρυγγολόγος, Αθήνα
Παλιόμπεη Βασιλική
Ωτορινολαρυγγολόγος Θεσσαλονίκη, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας ΩΡΛ Αλλεργίας Ανοσολογίας και Ρογχοπαθειών

Εμβόλια κατά της νικοτίνης©
Tο κάπνισμα αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα Δημόσιας υγείας. Οι υπάρχουσες μέθοδοι διακοπής καπνίσματος, στις οποίες περιλαμβάνεται η συμπεριφορική ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική παρέμβαση  είναι περιορισμένης επιτυχίας.  1:5 καπνιστές παραμένει για μακρό χρονικό διάστημα , απέχοντας από το κάπνισμα.


Τα εμβόλια νικοτίνης αποτελούν μια νέα τάξη ανοσοθεραπευτικών ουσιών, που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Πιστεύεται ότι τα αντινικοτιονικά αντισώματα   που προκύπτουν από τον εμβηολιασμό μπλοκάρουν τη νικοτίνη  και προλαβαίνουν ή περιορίζουν την είσοδό της μέσα στον εγκέφαλο, καθώς το αντίσωμα που έχει δεσμεύσει τη νικοτίνη  είναι πολύ μεγάλο για να διαπεράσει τον αιματο-εγκεφαλικό φραγμό.
Αυτό με τη σειρά του ελαττώνει τα ηδονικά αποτελέσματα της νικοτίνης, περιορίζοντας ή εξαφανίζοντας την ενίσχυση της τάσης για κάπνισμα, διευκολύνοντας έτσι τον καπνιστή να κόψει το κάπνισμα. 
Τέσσερα υποψήφια εμβόλια  έχουν προωθηθεί σε κλινικές δοκιμασίες με μεικτά αποτελέσματα.


Η απόδειξη της θεωρίας έχει της δράσης του εμβολίου Η θεωρητική δράση του αντινικοτινικού εμβολίου έχει επιβεβαιωθεί από το γεγονός ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα αντινικοτινικών αντισωμάτων  είχαν υψηλότερα ποσοστά διακοπής ή αποχής από το κάπνισμα.
Πρόσφατα, το πιο προχωρημένο υποψήφιο εαντινικοτινικό εμβόλιο , το  NicVAX, απέτυχε να φτάσει τον κύριο στόχο του  σε δύο μεγάλες μελέτες φάσης ΙΙΙ, αν και παρατηρήθηκε υψηλότερη συχνότητα αποχής από το κάπνισμα  σε άτομα  με υψηλότερη ανοσία  προς τη νικοτίνη.

Αν και το πεδίο των ερευνών έχει πολλά εμπόδια, το μέγεθος της επιδημίας του καπνίσματος και τα θετικά αποτελέσματα των προκλινικών ερευνών και οι κλινικές τάσεις που παρατηρήθηκαν  δείχνουν ότι οι έρευνες πρέπει να συνεχιστούν. Γιαυτό το λόγο έχουν σχεδιαστεί διάφορες στρατηγικές:
1. Βελτίωση της ισχύος του εμβολίου χρησιμοποιώντας νέους φορείς τωνν αντισωμάτων και νέα ενισχυτικές ουσίες, με στόχο την πρόκληση εντονότερης ανοσοαπόκρισης. .
2. Επιλογή καπνιστών με έντονη απόκριση (εξατομικευμένη ιατρική).
3. Συνδυασμός των εμβολίων και της φαρμακοθεραπείας  για τη διατήρηση της αποχής και την πρόληψη της υποτροπής.  [1].

 

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα εμβόλια νικοτίνης ενισχύουυν τη μακρόχρονη αποχή από το κάπνισμα, Οι συχνότητες των παρενεργειών  που έχουν αναφερθεί σε δύο κλινικές δοκιμές ήσαν χαμηλές και η πλειοπψηφία των παρενεργειών που αναφέρθηκαν  ήσαν ήπιες ως μέτριες. Οι διαθέσιμες αποδείξεις δείχνουν ότι τα εμβόλια νικοτίνης δεν προκαλούν αντιρροπιστικό κάπνισμα και δεν επηρεάζουν τα συμπτώματα της διακοπής. Δεν έχει εγκριθεί αόμη καμμιά ΄’αδεια κυκλοφορίας εμβολίου νικοτίνης, σε καμμία χώρα, αλλά ένας αριθμός εμβολίων βρίσκεται υπό ανάπτυξη. Χρειάζονται περαιτέρω κλινικές έρευνες των εμβολίων και συγκρίσεις τους με εικονικά φάρμακα για τη δυνατότητά τους να κόψουν το κάπνισμα
Επίσης χρειάζονται έρευνες για να ερευνηθεί η δυνατότητα των εμβολίων της νικοτίνης  να προλάβουν τις υποτροπές του καπνίσματος, η πιθανότητα να προκαλέσουν  σοβαρές παρενέργειες [2].

References
1. Fahim RE, Kessler PD, Fuller SA, Kalnik MW. Nicotine vaccines. CNS Neurol Disord Drug Targets. 2011 Dec;10(8):905-15.
2. Hartmann-Boyce J, Cahill K, Hatsukami D, Cornuz J. Nicotine vaccines for smoking cessation. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Aug 15;8:CD007072. doi: 10.1002/14651858.CD007072.pub2.

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αντιγραφή και χρήση του στο διαδίκτυο ή οποιοδήποτε άλλο έντυπο μέσο, εκτός και αν ζητηθεί έγγραφη άδεια από τον ιδιοκτήτη της παρούσας ιστοσελίδας.