. Allergopedia

Aντιμετώπιση της αναφυλαξίας μετά από χορήγηση εμβολίου κατά του COVID-19, στα ηλικιωμένα άτομα

Γκέλης Ν. Δημήτριος [Δρ]
Ιατρός, ΩΡΛ, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ΩΡΛ Αλλεργία. Φλάμπουρο Λουτρακίου Κορινθίας, 2744023768, τηλ. 6944280764, mail:pharmage@otenet.gr, http://www.gelis.gr

Οι ηλικιωμένοι ενήλικες, ειδικά οι άνδρες ή / και εκείνοι με διαβήτη, υπέρταση ή / και παχυσαρκία, είναι επιρρεπείς σε σοβαρό COVID ‐ 19. Σε ορισμένες χώρες, οι ηλικιωμένοι ενήλικες, ιδίως εκείνοι που κατοικούν σε γηροκομεία, έχουν προτεραιότητα να λάβουν εμβόλια COVID ‐ 19 λόγω του υψηλού κινδύνου θανάτου.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, τα εμβόλια COVID ‐ 19 μπορούν να προκαλέσουν αναφυλαξία και η αντιμετώπιση της αναφυλαξίας σε ηλικιωμένους πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά. Μια ομάδα εργασίας ARIA ‐ EAACI ‐ EuGMS (Αλλεργική ρινίτιδα και ο αντίκτυπός της στο άσθμα, Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας και Ευρωπαϊκή Γηριατρική Ιατρική Εταιρεία) έχει προτείνει ορισμένες συστάσεις για τους ηλικιωμένους ενήλικες που λαμβάνουν εμβόλια COVID ‐ 19.

H αναφυλαξία στα  εμβόλια κατά του  COVID ‐ 19 είναι εξαιρετικά σπάνια (από 1 ανά 100.000 έως 5 ανά εκατομμύριο ενέσεις).
Τα συμπτώματα είναι παρόμοια σε νεότερους και μεγαλύτερους ενήλικες, αλλά τείνουν να είναι πιο σοβαρά στους ηλικιωμένους ασθενείς.

Η χορήγηση αδρεναλίνης είναι η βασική θεραπεία και πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμη.

Bιβλιογραφική Τεκμηρίωση
Jean Bousquet et al.. Management of anaphylaxis due to COVID‐19 vaccines in the elderly. 2021 Apr 2. Allergy. 2021 Apr 2. doi: 10.1111/all.14838. Online ahead of print.

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αντιγραφή και χρήση του στο διαδίκτυο ή οποιοδήποτε άλλο έντυπο μέσο, εκτός και αν ζητηθεί έγγραφη άδεια από τον ιδιοκτήτη της παρούσας ιστοσελίδας.